ויסות חושי

הילד שלך לא אוהב לצחצח שיניים?
לילדה שלך ממש קשה עם ריחות מסוימים
או עם אורות חזקים?
היא מגושמת, מאבדת שיווי משקל, נתקלת באנשים או בחפצים?
ממש בררנית באוכל?
לא סובלת לחפוף ראש, להסתרק, להסתפר?
קשה לו עם התגיות של הבגדים?
לא אוהב שהידיים שלו מלוכלכות?
יכולות המוטוריקה העדינה לא משהו? הגסה גם?
הוא נעשה מתוח ומפוחד לעיתים קרובות?
הולך לפעמים על קצות האצבעות?
היא אוהבת מגע חזק, נהנית כשמוחצים אותה?
מגיבה חזק מדי לשפשופים וחתכים קטנים?
רגישה לרעשים חזקים?

אם עניתם ב – כן על חלק מהשאלות, יכול להיות שגם לילד או לילדה שלכם יש הפרעה בוויסות חושי, אבחנה שהפכה שכיחה יותר ויותר בשנים האחרונות, עם טווח מאוד רחב של סימפטומים, שגורם לכך שלא תמיד קל להורים או לרופאי ילדים לזהות אותה.

זו הפרעה התפתחותית מורכבת שמשפיעה גם על ילדים וגם על מבוגרים. חשוב (ועצוב) לדעת שאבחון לא נכון קורה הרבה פעמים בגלל שאנשי מקצוע לא תמיד מיומנים באבחון בעיות חושיות, ולכן לפעמים במקום האבחנה הזו הילד מקבל אבחנה של ADHD או המצאות על הספקטרום האוטיסטי. זה לא סותר את העובדה שלהרבה ילדים עם שתי האבחנות האלו יש גם הפרעה בוויסות חושי.

אנשים שסובלים מהפרעה בוויסות חושי מגיבים ביתר או בחוסר, יש להם קושי להבחין בין תחושות שונות, או שהם מגיבים למידע חושי בצורות לא רגילות, מה שמשפיע על הפעילות היום יומית שלהם. לכל אדם יש לפעמים קושי לעבד את המידע שמגיע מהחושים, אצל אנשים שסובלים מההפרעה זה כרוני ויומיומי.

אלו שסובלים מחוסר תגובה מחפשים חוויות חושיות חזקות, אוהבים לקפוץ על טרמפולינות ורהיטים, להתנגש בדברים, נהנים כשזורקים אותם באוויר, טוב להם מגע חזק וחיבוקי דוב.

אלו שסובלים מתגובת יתר מתקשים להבין איפה הגוף שלהם לעומת חפצים אחרים ולכן נוטים להיתקע בדברים ובאנשים. הם עלולים לקרוע את הדף כשהם משתמשים במחק, לצבוט חזק מדי, לטרוק דלתות חזק מדי. הם נוטים לפחד מפעילויות כמו טיפוס, רכיבה על אופניים ועמידה על רגל אחת, בייחוד עם עיניים עצומות.

יש גם התנהגויות קיצוניות יותר שיכולות להבהיל את ההורים, כמו צרחות כשהפנים רטובים, התקפי זעם חזקים כשמנסים להלביש אותם, התנגשות בקירות או אנשים, סף כאב גבוה או נמוך מאוד, הכנסה של דברים לא אכילים כמו צבע או סלעים לפה, חוסר תגובה לחיים או חוסר אנרגיה כללי.
ההפרעה זוהתה לראשונה בשנות השבעים, על ידי מרפא בעיסוק, שטען שמוח של אנשים מסוימים לא מסוגל לעשות את מה שלאחרים מובן מאליו – לעבד את כל המידע שמגיע מהחושים כדי לספק תמונה ברורה של מה שקורה בפנים ובחוץ.
ההפרעה מתייחסת לדרך בה מערכת העצבים מקבלת מסרים מהחושים והופכת אותם לתגובות מוטוריות והתנהגותיות ראויות. בין אם אדם נוגס בסנדויץ', רוכב על אופניים או קורא ספר, כדי להשלים את הפעולה בהצלחה יש צורך בעיבוד מדויק של תחושות.

ההפרעה קיימת כשאותות מהחושים לא נרשמים במערכת, או לא מתארגנים לתגובה ראויה. אפשר לדמות את זה לפקק תנועה שמונע מחלקים מסוימים במוח לקבל את המידע הדרוש כדי לפענח מידע חושי בצורה נכונה. במוח של אדם כזה מתרוצצים מסרים סותרים שבאים מכל הכיוונים, והמוח פשויט לא יודע איך להתמודד עם כל זה. אחד המומחים להפרעה הזו אמר שרוב האנשים לא היו קמים מהמיטה בבוקר אם היו חווים מצב כזה כמו שילד עם ההפרעה חווה כל יום.

לילדים עם הפרעה בוויסות חושי יש הרבה פעמים קושי במיומנויות ויכולות שדרושות כדי להצליח בבית ספר ולהגיע להישגים אחרים שקשורים לגיל הזה. כתגובה לזה, כמעט תמיד הם סובלים מבעיות רגשיות, חברתיות ולימודיות, כולל חוסר יכולת ליצור חברויות ולהיות חלק מקבוצה, כישלונות לימודיים ודימוי עצמי נמוך. קושי נוסף הוא שבגלל חוסר מידע והבנה הם מתויגים כמגושמים, לא משתפים פעולה, מפריעים, לא שולטים בעצמם, רגישים מדי, בררנים או אימפולסיביים.

חרדה, דיכאון, אגרסיביות ובעיות התנהגות אחרות גם הם יכולים להופיע בגלל חוסר ההבנה של המצב וחוסר במשאבים הדרושים לילד ולהורים. בנוסף, בגלל שהילדים האלו נראים נורמליים או טיפוסיים אבל לא מתנהגים ככה, אנשים שלא מבינים את הנכות הנסתרת הזו מאשימים הרבה פעמים את ההורים בהתנהגות של הילדים שלהם.

אם הילד או הילדה שלך סובלים מהפרעה בויסות חושי, טיפולי קרניוסקרל יכולים להקל עליהם מאוד, וכך גם עליכם. הטיפולים יכולים גם להוות השלמה לטיפול אצל מרפאים בעיסוק ולהאיץ את ההתקדמות בתהליך.

הדסיה זיו שחם

קליניקה בפרדס חנה, טיפולים אונליין בכל מקום בארץ ובעולם

שתפו